Residus

Anomenem residus, col·loquialment, a aquells productes que ja hem utilitzat i han deixat de tindre valor per a nosaltres. En molts casos, estos residus contenen materials valuosos que poden ser recuperats i reciclats.

El reciclatge: una necessitat mediambiental.

Aví en dia generem una gran quantitat de residus, per això el reciclatge afavorix al medi ambient:

Quan es tracte de residus, recorda la regla de les tres R:

REDUIR: Evitar o disminuir la generació de residus. Per exemple, si utilitzem només el paper estrictament necessari o portem la nostra motxilla quan comprem.

REUTILITZAR: Donar-li un nou ús a un producte, abans de rebutjar-lo com un residu. Per exemple, utilitzant les fotocòpies ja utilitzades per a prendre apunts en brut o per a dibuixar.

RECICLAR: Depositar els residus de manera selectiva en els contenidors correctes, perquè puga aprofitar-se el material que contenen. Es tracta de tornar a introduir un material en el procés de producció. Per exemple, utilitzar paper usat per a fer pasta de paper, que una vegada blanquejada es transformarà en paper reciclat. També sol dir-se reciclar al fet de separar els residus a casa segons el material que estan fets i portar-los al contenidor corresponent. O també, si portem els envasos lleugers, els envasos de cartó i paper o el vidre al contenidor que corresponga o els aparells elèctrics i electrònics a un Ecoparc…

I QUE ÉS UN ECOPARC?

L’ecoparc és una instal·lació municipal al servici del ciutadà per a entregar els residus que no poden depositar-se en els contenidors habituals. En els ecoparcs pots deixar, per exemple, electrodomèstics i altres aparells elèctrics i electrònics, mobles, oli usat, espills trencats, runes, joguets, etc. Si no saps on està el del teu municipi, pots informar-te en l’ajuntament.

EL RECICLATGE AL NOSTRE COL·LEGI

Reciclar en la nostra escola no és gens complicat, només cal organitzar-se un poc. Tant al pati com als corredors disposeu de quatre recipients diferents: poals o caixes per al vidre; el paper i el cartó; els envasos lleugers (envasos de plàstic, llandes, briks); i la matèria orgànica i la resta.

A continuació et proposem alguns exemples generals de com fomentar les actituds de reciclatge a l’escola:

Forma d’actuar
… per exemple
________________________________________________________________________
Compra el paper que menys danye el medi ambient
És fàcil, les teues opcions són: paper reciclat, paper procedent d’explotacions forestals sostenibles o d’agricultura ecològica, paper en el procés del qual no s’hagen utilitzat compostos clorats.
________________________________________________________________________
Reduïx l’espai ocupat pels residus d’envasos lleugers
Plega els brics i esclafa amb atenció les botelles de plàstic i les llandes perquè, a més d’ocupar menys espai, resulte molt més fàcil traslladar-los al contenidor groc.
________________________________________________________________________
Reduïx al màxim l’ús de paper
Imprimix només allò que siga estrictament necessari, no malgastes el paper, utilitza el correu electrònic, no utilitzes folis nous per als apunts o els dibuixos, compra aquells productes que porten menys envasos i embolcalls, evita comprar recipients d’un sol ús (ja saps, els d’usar i tirar), utilitza tovallons i els mocadors de paper per a aquells usos que no poden realitzar-se amb draps de tela, etc
________________________________________________________________________
Identifica quins residus d’aparells elèctrics i electrònics poden ser generats en el teu col·legi
Amb ajuda dels companys realitza un recorregut xicotet per l’escola i identifica aquells aparells elèctrics i electrònics que s’usen amb major freqüència i que en un futur poden ser considerats com a residus. Confecciona una llista i entrega-li-la al professor o professora.
________________________________________________________________________
Reutilitza el paper quan siga possible
Utilitza el paper per les dos cares, utilitza els quaderns de cursos passats per a apunts en brut, repetir exercicis quan estudies o senzillament per a dibuixar.
________________________________________________________________________
Però també, actua cuidant de la teua seguretat i la dels teus companys
Per a la recuperació d’alguns residus no massa freqüents en els col·legis, com les botelles i pots de vidre, llandes, etc., busca sempre la col·laboració del professor.
________________________________________________________________________

Una última cosa!

Si vols ser la persona més implicada amb el medi ambient, hi ha un poc més que pots fer: convéncer els que et rodegen, per exemple a casa, perquè complisquen estes senzilles normes. Per exemple:

Si encara no s’arreplega selectivament a ta casa, seguix els passos següents:

1. Busca un lloc on poder col•locar els quatre poals o recipients diferents: per al vidre; el paper i el cartó; els envasos lleugers (envasos de plàstic, llandes i brics); i la matèria orgànica i la resta. Pots fer etiquetes per a cada poal i que així ningú es confonga. Ha de ser un lloc accessible, però on no moleste massa.

2. Convenç els teus familiars i els teus amics perquè separen els residus que generen i els tiren als poals corresponents.

3. Dóna exemple als altres, separant els residus i portant el contingut dels poals als contenidors corresponents: vidre (verd), envasos lleugers (groc), envasos de cartó i paper (blau) i la resta de matèria orgànica (gris). Has de fer-ho ben sovint, no deixes que s’acumule.

4. Quan portes un temps fent-ho, convenç algunes persones més per a rellevar-vos en la tasca de portar els residus als contenidors.

Recorda, el teu paper és important!

Aplica la regla de les 3 erres:

1. Reduir

2. Reutilitzar

3. Reciclar

Activitats per a reciclar:

 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: